Capitalul criptomonedelor - scadere drastica

Veteran
Donator
Team Spirit
Înscris
12 Feb 2017
Mesaje
1.665
Ce scadere drastica?Avalansa !
BTC-ul a trecut de pragul de sustinere,iar QASH-ul a scazut azi cca 14% intr-o singura zi !
N-as vrea sa fiu in pielea celor care au cumparat btc cu +15-18 k...
 
Veteran
Donator
Team Spirit
Înscris
12 Feb 2017
Mesaje
1.665
De vreo 2 saptamani ma ocup cu altceva,asa ca am ramas pe dinafara cu informatiile privind piata,inclusiv de pe forum,azi am intrat.
Din pacate altcoin-le sunt strans legate de bitcoin.
O mica barfa,un anunt criptic pe internet si se duc toate la vale.Nu e bine.
 
U

Utilizaror 16524

Catalin Radu : Din pacate altcoin-le sunt strans legate de bitcoin.
O mica barfa,un anunt criptic pe internet si se duc toate la vale.Nu e bine.



Daca nu scad,atunci de unde sa tot creasca la nesfarsit,scaderea mai mare este impulsul cresterii cursurilor criptomonedelor.:))
Cine profita acum de aceasta scadere generala sa cumpere monede ieftine va avea de castigat mai peste ceva timp.:-bd
 
Veteran
Donator
Team Spirit
Înscris
12 Feb 2017
Mesaje
1.665
Da,Adriane.Pt mine e totuna pe moment: nu detin lichiditati si sunt multumit de aceasta scadere tocmai pt viitoarele achizitii.
 
Membru Banat
Veteran
Înscris
18 Aug 2015
Mesaje
2.782
Paul Achimîn Criptomonede
15 ore · Schwechat, Austria ·

În rândurile ce urmează vă las un draft al articolului pe care l-am scris pentru site-ul comunității noastre, site pe care ne pregătim să il facem public în scurt timp
1f642.png
:).


CONSPIRAȚIA CARE S-A DOVEDIT A NU FI O CONSPIRAȚIE (sau de ce a scăzut piața criptomonedelor în ultimele 3 luni?)

Manipularea pieței este un laitmotiv în comunitate. E foarte ușor să cădem în plasa teoriilor conspirației într-o piață complet nereglementată, deoarece într-o piață precum cea a criptomonedelor nu există entități care să garanteze faptul că trading-ul se face într-adevăr după un „set de bune practici”.

După înregistrarea prețului de 20.000 de dolari pentru un BTC și începutul declinului acestuia, s-a intensificat retorica manipulării pieței, iar unii au dat vina pe banci de investiții cu renume, persoane influente sau pe așa-numitele „balene”. Adevărul pare a fi însă unul diferit. Informațiile apărute în spațiul public cu puțin timp în urmă, pun într-o cu totul altă lumină fluctuațiile de preț avute de Bitcoin în ultimele 3 luni.

Am să încep totul printr-o scurtă recapitulare a unei întamplări din trecut, pentru a oferi un context mai amplu celor petrecute în ultima perioadă. Este foarte interesant cum un eveniment petrecut cu mai bine de 4 ani în urmă, poate avea ecouri atât de puternice și în prezent.

La sfârșitul anului 2013, Bitcoin atinge pragul istoric de 1000 de dolari, cu un maxim de aproape 1200 de dolari în luna decembrie a acelui an. În acel moment, Bitcoin avea o cotă de 95% din piață, iar peste 70% din tot volumul la nivel mondial era asigurat de un singur exchange japonez. Tot atunci se petrece și cel mai notoriu „hacking” din istoria acestei industrii, iar același exchange japonez oprește retragerile, urmând ca la începutul anului 2014 să anunțe dispariția a 850.000 de Bitcoini din conturile utilizatorilor și își declară falimentul. Numele bursei era Mt. Gox.

Valoarea prejudiciului se ridica la 41.5 miliarde de yeni, adică 400 de milioane de dolari. Aceste evenimente duc la scăderi masive de preț pentru toate criptomonedele, puține la număr în acel moment, scăderi care au durat până în anul 2015, prețul BTC ajungând pentru puțin timp chiar sub 200 de dolari în acea perioadă.

Circumstanțele furtului au fost și rămân încă foarte suspecte, insă aspectul important din această poveste sunt cei 200.000 de Bitcoin care au au fost între timp „găsiți” din suma inițială furată.

După declararea falimentului, principala preocupare a reprezentanților cazului companiei Mt. Gox a fost aceea de a despăgupi personaele prejudiciate în acest furt, iar Nobuaki Kobayashi devine administratorul legal al fondurilor. În toată această perioadă sunt organizate zece întâlniri ale creditorilor. Miercuri, 7 martie 2018, are loc ce-a de-a 10-a întâlnire, în care administratorul fondurilor face public faptul că din decembrie 2017 până în februarie 2018, acesta a lichidat 40.000 BTC din totalul de 200.000 pe care îi avea în custodie. Valoarea totala a acestora ajungând la suma de 405 milioane de dolari. Adică exact valoarea prejudiciului inițial.

Mai interesant însă este momentul în care privim cu atenție când și cum au fost plasate ordinele de vânzare pentru aceste sume uriașe de Bitcoin. Iar de aici începe partea interesantă a poveștii. În poza de mai jos se observă cum BTC e supus unor scăderi drastice de preț exact după plasarea fiecărui ordin de vânzare venit din partea lui Nobuaki Kobayashi. E evident faptul că ordinele de vânzare nu au fost plasate arbitrar și că ele au influențat capital parcursul Bitcoin din ultimele 3 luni, ordinele fiind plasate în momente cheie din punctul de vedere tehnic. Au fost țintite deliberat prețurile care reprezentau sau au reprezentat în trecut rezistențe importante, deoarece teoria de bază spune că atunci când un „wall” este străpuns, următoarea zonă de suport se va formă în jurul celei mai apropiate rezistențe anterioare.

De ce este acest lucru important și am ținut să îl amintesc? Pentru că la atingerea fiecărei zone de suport, se aglomerează de regulă un număr foarte mare de cumpărători care speră într-o schimbare de trend. Din acest motiv, acesta este cel mai propice moment pentru a vinde cantități mari de monede.

Plasarea unor ordine de vânzare extrem de mari care nu au putut fi susținute de cererea din piață, a avut efectul unui bulgăre de zăpadă. La fiecare tentativă a pieței de a forma o zonă nouă de suport, sume uriașe de BTC au fost vandute de către reprezentantul Mt. Gox, carea astfel a desființat rapid încercările de redresare a prețului și a dus, în cele din urmă, prețul către o nouă zonă de suport. Unde, surpiză! Traderilor le era plasată o nouă capcană. Un nou ordin de vănzare era deja setat de către Kobayashi. Acest lanț vicios a durat până la strângerea sumei de 405 milioane de dolari, sumă necesară pentru acoperirea prejudiciului companiei Mt. Gox.

Cel mai evident exemplu, îl reprezintă data de 5 februarie când au fost vândute 18.000 de Bitcoini la prețul de 8000 de dolari (contravaloarea a 144 de milioane de dolari). Acest preț a reprezentat o rezistență încercată de mai multe ori în trecut, deci de data aceasta, conform teoriei, ar fi existat premise suficiente pentru un „reversal” din acel punct. Realitatea a fost însă alta. Eliberarea în piață a 18 mii de monede, a destabilizat puternic această zonă de suport, iar următoarea oprire a fost în cea mai apropiată zonă anterioară de rezistență, 6000 de dolari.

Cel mai probabil, am fi putut să fim martorii unor scăderi și mai accentuate dacă valoarea prejudiciului ar fi fost alta și ținta celor de la Mt. Gox ar fi fost acumularea unei sume mai mari de monede fiat. Și, din păcate, acesta nu este nici pe departe finalul poveștii, ci pare a fi mai degrabă doar finalul unui episod. În custodia administratorului fondurilor Mt. Gox se află încă 162.000 de monede, care așteaptă oricând să fie eliberate în piață și a căror valoarea actuală ajunge la peste 1.5 miliarde de dolari.

Prin vânzarea celor 40.000 de monede, obiectivul principal a fost atins, prejudiciul a fost recuperat, însă suma rămasă va urma într-un viitor apropiat calea celor 40 de mii de Bitcoini. Iată ce a declarat Kobayashi la ultima întâlnire a creditorilor Mt. Gox: „Plănuiesc să mă consult cu instanța și voi determina apoi vânzări viitoare de BTC și BCH”.

...Continuarea va fi publicată pe site în scurt timp.

upload_2018-3-12_15-38-41.png
 
Membru Banat
Veteran
Înscris
18 Aug 2015
Mesaje
2.782
[ continuare ]....
Cu toate acestea, existe motive care ne pot duce cu gândul la faptul că ar putea urma o perioadă de acalmie și alte monede nu vor mai fi vândute pentru un moment. Principalul motiv îl reprezintă faptul că prejudiciul înițial a fost acoperit integral prin cele 40.000 de monede vândute. De ce este acest aspect atât de important? Deoarece prin achitarea despăgubirilor civile, reprezentanții Mt. Gox urmăresc reabilitarea judecătorească, ca apoi, profiturile obținute din noi vânzări de Bitcoini să poată fi impărțite între foștii acționari ai companiei. O sentință în acest caz s-ar putea să fie dată la mijlocul acestui an. Așadar, până la aflarea sentinței, nu există motive suficiente pentru adiministratorul celor 162.000 de monede să înainteze noi ordine de vânzare.
Un alt motiv il poate reprezenta statutul actual al pieței. Accentuarea și în unele cazuri chiar provocarea unor corecții majore de preț prin aceste vânzări masive, venite din parte Mt. Gox, au frânat mult parcursul pozitiv al Bitcoin și împreună cu el, al întregii piețe. Revenirea pe un trend ascendent va fi de bun augur pentru toți investitorii, dar și pentru acționarii Mt. Gox. Odată cu eliberarea de orice obligații juridice și financiare, aceștia vor urmări maximizarea profiturilor obținute din suma rămasă în custodia companiei. Așadar va fi și în interesul lor, nu doar cel colectiv, ca strategia de vânzare să fie din acest moment una cu totul diferită față de cea din ultimele 3 luni, deoarece miza este acum alta.

La scurt timp după anunțul facut de către Nobuaki Kobayashi în cadrul reuniunii creditorilor, cineva din comunitate a dezvoltat un script care urmărește și înregistrează toate mișcările din cold wallet-ul Mt. Gox. Toate cele 80 de adrese ale acestui portofel sunt trecute într-un tabel în care apare statutul fiecărei sume depozitate. Aceasta va fi o unealtă utilă pentru a determina când urmează o nouă rundă de lichidări ale monedelor. Până în acest moment nu s-au înregistrat încă mișcări semnificative ale fondurilor depozitate în aceste adrese. Puteți accesa site-ul prin intermediul următorului link: http://gaelb.alwaysdata.net/MTgox_watch_CW/index.html

Există persoane care se întreabă totuși cum poate o sumă de 40.000 de monede, care reprezintă mai puțin de 0,25% din suma totală de monede BTC existente în circulație, să influențeze atât de puternic prețul? Primele 10 burse au în medie un volum zilnic al BTC între 100 de milioane și 1 miliard de dolari. Imaginați-vă că pe același exchange cineva plasează un ordin de vânzare de 18.000 de monede, adică contravaloarea a 144 de milioane de dolari. În cazul unor exchange-uri, această sumă poate însemna chiar mai mult decât volumul propriu zilnic. Deci înfluența plasării unei astfel de comenzi, pe un singur exchange, poate fi uriașă. O asemenea cantitate de monede pusă spre vânzare activează o avalanșă de ordine automate de vânzare, care nu fac decât să amplifice scaderea de preț. Apoi, e o chestiune de timp până când panica se instaurează și pe alte burse și în final în toată piața.

În strânsă legătură cu cele prezentate mai sus, Jesse Powell, cofondatorul și CEO-ul bursei Kraken, anunța la scurt timp după elibererea raportului Mt. Gox, printr-o postare pe reddit, faptul că reprezentanții exchange-ului au fost abordați cu câteva luni în urmă, cerându-li-se consultanță pentru vânzarea unei sume mari de monede. În încercarea de a absolvi bursa de orice acuzație de manipulare a pieței prin colaborarea cu reprezentantul Mt. Gox, Powell ne dezvaluie punctele principale din răspunsul oferit de Kraken . Aceștia i-au recomandat în mod explicit să nu elibereze monedele concomitent în piață, oferindu-i două alternative viabile în schimb: vânzarea printr-o licitație facilitată de Kraken și vânzarea de tip OTC.
29177017_1854593687938633_1504253953527243471_n.jpg

Comentariu Jesse Powell

Apelarea la una dintre aceste două variante ar fi putut să diminueze mult efectele în piață a unor vânzări atât de masive. Licitația e un procedeu cunoscut de majoritatea, pe când OTC e o modalitate mai puțin cunoscută, dar foarte eficientă, care se aplică des pe piața de capital. OTC este o abreviere de la Over-The-Counter și reprezintă o vânzare a unui instrument financiar prin alte căi decât o bursă clasică, adică printr-o rețea de brokeri. Acest lucru facilitează tranzacționarea unor valori foarte mari direct între vânzători și cumpărători, fără ca tranzacțiile să fie înregistrate pe o bursă și deci, fără ca ele să influențeze prețul pieței. Aceste operațiuni sunt lipsite de transparență și sunt făcute publice doar după efectuarea lor. Există tot mai multe fonduri de investiții care doresc să își mărească expunerea în piața criptomonedelor, care cu siguranță ar fi fost mai mult decât dornice să achiziționeze sume atât de mari de BTC în afara burselor. Așadar râmăn două întrebări fără raspuns în urma acestor dezvăluri: De ce a ales Nobuaki Kobayashi să apeleze la practica la care a apelat în cele din urmă și pe ce exchange au fost efectuate tranzacțiile?

E foarte greu de înțeles raționamentul din spatele deciziei lui Kobayashi, având în vedere faptul că oricare altă variantă ar fi fost mult mai eficientă și lipsită de risc atât pentru el cât și pentru restul pieței. Vânzarea celor 40.000 de monede printr-o tranzacție OTC, ar fi putut duce la obținerea unui profit final mult mai mare într-un timp mult mai scurt. În medie, administratorul fondurilor a obținut un preț de 10.000 de dolari pe BTC, pe când, dacă ar fi ales să vândă printr-o tranzacție OTC ar fi putut obține un preț mediu chiar și cu 50% mai mare în aceeași lună decembrie când a efectuat prima vânzare. În acest caz, ce l-ar fi putut determina pe Nobuaki Kobayashi să ia o astfel de decizie?

În acest punct al discuției, raspunsul cel mai la îndemână poate fi o veritabilă teorie a conspirației. Iar de aici se deschide calea către două posibilități. Prima posibilitate, ar putea fi dorința de a face drum liber unor persoane sau instituții care și-au dorit acumularea de Bitcoini la un preț cât mai scăzut. Și în acest caz, totul ar fi putut să facă parte dintr-o operațiune mult mai amplă. Sau cea de-a doua, profitarea prin plasarea unor poziții de short concomitent cu vânzarea monedelor pe bursă. Astfel, necesitatea vânzării acestor monede ar fi fost doar un motiv-paravan, care să ascundă de fapt speculații de preț facilitate de anumite informații privilegiate pe care acesta le avea. În definitiv, Kobayashi a vândut niste monede care nu îi aparțineau, ci se aflau doar în custodia sa. Riscul la care s-ar fi expus ar fi fost minim, în momentul în care ar fi deschis poziții de short cu banii lui în combinație cu o opțiune de leverage. Această strategie i-ar fi adus profituri mai mult decât mulțumitoare, atât lui cât și celor din anturajul lui care dețineau aceste informații. În susținearea acestei teori se află observațiile mai multor traderi, care au raportat ulterior, faptul că în preajma datelor plasării ordinelor de vânzare ale lui Kobayashi, au avut loc activități neobișnuite pe platforme precum BitMEX. Acesta este un exchange care oferă instrumente derviate pe baza criptomonedelor. Instrumente de genul contractelor de tip futures au fost introduse pe această platformă cu mult timp înaintea CME sau CBOE, iar leverage-ul permis ajunge pana la de 100 de ori suma inițială. Leverage înseamnă utilizarea unor fonduri împrumutate de platformă cu care se poate tranzacționa cu scopul maximizării profiturilor. E foarte important acest aspect, deoarece pe baza unor informații privilegiate, puteau apoi fi deschise poziții de short cu sume inițiale relativ mici, dar a căror valoare era multiplicată de 100 de ori prin apelarea la leverage. Combinația ideal: risc minim, profit uriaș.
Și înainte de a fi tentați să negați total orice astfel de scenariu, vă amintesc de situația „hacking-ului” cu statut incert din anul 2013. Ei bine, tocmai conducerea Mt. Gox e cercetată pentru înscenarea furtului din anul 2013 a celor 850.000 de monede din conturile propriilor utilizatori.

Așadar, o istorie plină de ironie, deoarece, în esență, monedele acelor investitori care au crezut În Bitcoin încă din primii ani ai săi de existență și au dus prețul lui pe noi culmi în 2013, acum sunt folosite de câtre administratorul Mt. Gox pentru a destabiliza parcursul pozitiv al BTC. Din această întâmplare se pot învăța multe despre adevărata față a manipularii unei piețe pe alocuri „caustice”, o față mai puțin romanțată în comparație cu teoriile clasice ale conspirației.

----------------
si pe cointelegraph a aparut un articol acum 8h
https://cointelegraph.com/news/effects-of-mt-gox-trustees-400-mln-sale-on-bitcoin-market
 
Ultima editare:
Membru Banat
Veteran
Înscris
18 Aug 2015
Mesaje
2.782
Nu stiu ce sa zic, parca sunt facute anumite articole tot sa creeze fud.

Dupa cateva zile sau ore o sa apara si posibila dezmintire. Parca acelasi si acelasi scenariu. Doar ca in ultima perioada sunt al dracului de multe scenarii de astea.

Ca fapt divers, a fost fud-ul cu g20 toti sa vanda ca baneaza, si aia au zis ca momentan nu ii intereseaza sa regleze piata de crypto ptr ca nu reprezinta un pericol pentru piata globala economica.
O sa se reia discutia in Iulie.

Cam asa s-a votat

First conclusions of the G20 meeting for the purposes of the Cryptocurrency scenario, in case you are interested in:

Argentina = Neutral
Australia = Legal
Brazil = Legal
Canada = Legal
China = Temporarily prohibited (illegal)
France = Legal
Germany = Legal
India = Neutral
Indonesia = Neutral
Italy = Legal
Japan = Legal
Mexico = Restricted
Russia = Restricted (previously illegal until the recent unlocking of 40 encryption sites)
Saudi Arabia = Restricted
South Africa = Legal
South Korea = Restricted (Regulatory action previously legal but pending)
Turkey = Legal
UK = Legal
US = Legal

Countries invited for the 2018 G20 meeting
Chile = Legal
Jamaica = Neutral
Netherland = Legal
Rwanda = Neutral
Senegal = Neutral
Singapore = Legal
Spain = Legal

le: uite, chiar si cmc cica ne-ar putea influenta. mai stii ca owneru( sau ownerii) nu pariaza pe crypto? prosti sa fie sa nu!
 
Ultima editare:
Membru
Înscris
6 Noi 2008
Mesaje
483
Articolele de tip FUD parca se accentueaza, cred ca exista la mijloc un interes major de a se cumpara monezi. La noi in Romania dupa ce BNRul iese cu afirmatia in presa, bancile iau o decizie radicala si inchid cateva conturi( Coinflux,CryptoCoin Pro ).
 
Membru Banat
Veteran
Înscris
18 Aug 2015
Mesaje
2.782
Articolele de tip FUD parca se accentueaza, cred ca exista la mijloc un interes major de a se cumpara monezi. La noi in Romania dupa ce BNRul iese cu afirmatia in presa, bancile iau o decizie radicala si inchid cateva conturi( Coinflux,CryptoCoin Pro ).
Nu e bai cu Coinflux si Cryptcoin. Retragi din kraken, bitstamp, bitbay, quoinex sau procesoare online cu crypto + carduri prepaid.
mai sunt si alte solutii. Dupa cum vezi se accepta si plata in bitcoin pt apartamente :).
https://www.olx.ro/imobiliare/apartamente-garsoniere-de-vanzare/q-accept-bitcoin/

So, don't worry.
 
Sus