Uleiul de masline este mai sanatos .

Moderator
Business Club
Veteran
Donator
Team Leader
Înscris
15 Noi 2013
Mesaje
3.187
Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului.

Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline.

Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rau") in timp ce creste nivelul de colesterol HDL (colesterolul "bun"). Niciun alt ulei natural nu contine o cantitate atat de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline!

Uleiul de masline este foarte bine tolerat de catre stomac; potrivit studiilor, acesta previne aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita, si, totodata, stimuleaza secretia bilei si a hormonilor pancreatici intr-un mod mai natural si mai eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidenta aparitiei calculilor biliari.


Uleiul de masline este laudat pentru beneficiile sale in multe carti cu diete si in numeroase retete. Uleiul de masline, care este bogat in acizi grasi mononesaturati, este o componenta esentiala a dietelor mediteraneene. Acizii grasi mononesaturati sunt considerati grasimi alimentare sanatoase. Care sunt beneficiile uleiului de masline asupra sanatatii dumneavoastra?
Uleiul de masline este folosit in cosmetica, medicina, la gatit si la producerea sapunurilor, fiind utilizat si pentru combustibil pentru lampile traditionale. Desi este originar din tarile mediteraneene, astazi, uleiul de masline este folosit in intreaga lume. Grecia are cel mai mare aport de ulei de masline pe persoana din lume. Grecia consuma, in medie, 24 de litri per persoana pe an, potrivit North American Olive Oil Association. Spaniolii si italienii consuma 15, respectiv 13 litri per persoana, pe an.


Care sunt beneficiile uleiului de masline?

In utlimii 50 de ani au existat mii de studii care au examinat beneficiile pentru sanatate ale uleiului de masline
:

Uleiul de masline si sistemul cardiovascular

Uleiul de masline este principala sursa de grasimi alimentare din dieta mediteraneana, care este asociata cu o rata scazuta de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Un studiu, efectuat de o cercetatoare din Spania, a descoperit ca persoanele care consuma in mod regulat ulei de masline sunt mult mai putin predispuse la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, inclusiv tensiune arteriala ridicata, accident vascular cerebral sau niveluri ridicate de colesterol si trigliceride.

Studiul a constatat ca aportul regulat de ulei de masline ajuta la reducerea inflamatiei, disfunctiei endoteliale (probleme cu garniturile interioare ale vaselor de sange), tromboza si metabolismul glucidic.

Prajirea alimentelor in ulei de masline nu creste riscul dezvoltarii bolilor de inima
Persoanele care consuma regulat alimente prajite in ulei de masline nu au un risc mai mare de aparitie a bolilor de inima, au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Madrid.


Uleiul de masline previne accidentul vascular cerebral

Dr. Cecilia Samieri de la Universitatea din Bordeaux a efectuat un studiu in care a aratat ca uleiul de masline ar putea preveni accidentele vasculare cerebrale la persoanele in varsta.

Riscul aparitiei depresiei scade la persoanele care consuma ulei de masline

Persoanele ale caror diete contin grasimi trans pot avea un risc mai mare de depresie, comparativ cu cei ale caror diete sunt bogate in grasimi mono si polinesaturate. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Las Palmas a constatat ca uleiul de masline pare a avea un efect protector in ceea ce priveste riscul aparitiei depresiei.

Uleiul de masline poate reduce riscul aparitiei cancerului mamar

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Barcelona au gasit un mecanism cheie prin care uleiul de masline protejeaza organismul de cancerul mamar, spre deosebire de alte uleiuri vegetale. Cercetatorii au decodat mai multe semnale din celulele canceroase ale sanului, care sunt activate de uleiul de masline virgin. Acestia au concluzionat ca uleiul reduce activitatea unei oncogene, p21Ras, si previne deteriorarea ADN-ului, incurajand in acelasi timp moartea celulelor canceroase.

Uleiul de masline ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de colesterol
Un studiu japonez a aratat cum concentratiile de colesterol rau din organism au fost reduse la pacientii care primisera suplimente cu ulei de masline in fiecare zi, timp de sase saptamani.


Cum va protejeaza uleiul de masline extra-virgin de boala Alzheimer?

Oleocantalul este un tip de compus fenolic natural care se gaseste in uleiul de masline extra-virgin. In experimentele de laborator, cercetatorii au descoperit ca acest compus ajuta la indepartarea proteinelor anormale din creier, care cauzeaza aparitia bolii Alzheimer.

Uleiul de masline extra-virgin ajuta la prevenirea pancreatitei acute

Uleiul de masline extra-virgin este bogat in acid oleic si hidroxitirozol, care afecteaza dezvoltarea pancreatitei acute (inflamarea brusca a pancreasului).

Uleiul de masline extra-virgin protejeaza ficatul

Cercetatorii de la Universitatea din Monastir, Tunisia, si cei de la Universitatea King Saud din Arabia Saudita au efectuat un studiu, care a demonstrat ca uleiul de masline extra-virgin protejeaza ficatul de stresul oxidativ.

Uleiul de masline va protejeaza de colita ulceroasa

Colita ulceroasa este o afectiune ce cauzeaza inflamarea intestinului gros (colonului). Acesta este un tip de boala inflamatorie intestinala asemanatoare bolii Crohn.

Oamenii de stiinta din Marea Britanie spun ca un consum ridicat de ulei de masline ar putea ajuta la evitarea acestei afectiuni.

Sursa : http://www.medicalnewstoday.com/articles/266258.php
 
Sus