Bitcoinul a implinit 14 ani

Veteran
Donator
Înscris
5 Feb 2016
Mesaje
2.092
Salutare,
Primul block a fost minat pe 3 ianuarie 2009.
La inceput a fost cuvantul :D , ca va fi un mod de plata online, ca va fi revolutionar , etc dar nu valora nici macar 1 cent pana sa inceapa sa fie tranzactionat care e mult spus la acea vreme, mai exact era un fel convingere a prietenilor sa inceapa sa mineze. Cativa au iesit si s-au plimbat pe strada cu un panou ce avea semnul bitcoin si se incerca o popularizare dar mai degraba pe aleile campusurilor universitare.

Abia in iulie 2010 bitcoinul a inceput sa fie tranzactionat si 1 BTC costa atunci $ 0.0008, iar la sfarsitul lunii a urcat pana la $ 0.08. A continuat un trend ascendent dar foarte incet si foarte greu a ajuns sa coste $10.

In 2011 Vitalik Buterin era student si programator si axandu-se pe criptografie a aflat de un forum dedicat bitcoinului creat de fani si sustinut din donatii dar si de recompense in BTC pentru articole. S-a inscris pe forum si adminul platea suma de 5 BTC ( adica $ 3.50 la acea vreme) oricui putea sa scrie un articol legat de acest domeniu de criptografie si implicit bitcoin. Vitalik a infiintat si revista Bitcoin Weekly care era strans legata si de forum.
El a continuat sa scrie articole online pentru forum pana in momentul cand forumul s-a inchis din lipsa de fonduri.
In septembrie 2011 Vitalik se intalneste cu romanul Mihai Alisie si astfel impreuna au creat revista Bitcoin Magazine dar cu conditia ca Vitalik sa fie fondatorul original si redactor sef.

Bitcoin Magazine a vazut lumina tiparului in 2012 si s-a inceput distributia revistei peste tot pe unde se putea, astfel BTC incepea sa devina un pic mai popular printre informaticieni.
Intre timp Vitalik incepea sa schiteze proiectul Ethereum impreuna cu Mihai Alisie si tot in 2012, Vitalik a castigat medalia de bronz la olimpiada internationala de informatica.
Pe unde s-a dus, a popularizat conceptul criptografiei si al bitcoinului ca fiind revolutionar iar in 2013 bitcoinul are primul sau varf si record istoric si ajunge la $ 250 uimimd lumea la acea vreme. Atat i-a trebuit monedei, un varf istoric record si astfel a inceput bitcoinul sa se faca cunoscut si celor care erau interesati de metode de profit.
Vazand lumea ca incepe sa creasca pretul, a cumparat mai degraba cu speranta de profit decat ca sa aiba sa plateasca cu bitcoin ceva. A continuat sa creasca pretul din cauza cererii si astfel bitcoinul isi facea reclama singur in baza trendului ascendent, iar in anul 2016 ajunge sa valoreze intre 600-700 $ fiind o crestere mai mult naturala decat artificial fortata desi a mai fost 600$ dar in 2014.
S-a inceput minarea la scara industriala de catre chinezi care au inceput a stoca BTC astfel contribuind cu stire sau fara stire la un deficit pe piata si care s-a reflectat in cresterea pretului.

Stiati ca ?
1. In 2018 pretul mediu BTC era pe la pretul real de productie si anume in jurul valorii de 8000 de dolari ?
Ca sa minezi 1 BTC atunci in 2018 te costa intre 6000 si 12000 de dolari in functie de pretul curentului in diverse tari.
2. In 2014 cand a cazut exchangeul Mt.Gox din Japonia s-au pierdut 850,000 BTC oamenii neputand fi compensati pentru ca nu existau legi pentru BTC si abia la sfarsitul anului 2015 Japonia adopta primul set de reguli legale de functionare pentru criptomonede.

Bitcoinul a avut parte din 2017-2018 incoace de urcari si caderi dar a continuat sa reziste si sa se consolideze pe piata investitiilor find vazut ca aurul digital. In unele tari precum Japonia a fost adoptat ca metoda alternativa de plata iar in altele precum Peru sau Bolivia este interzis, ca sa nu mai vorbim de vanatorea legalaimpotriva celor care minau in Venezuela unde oamenii care isi permiteau mituiau politistii pentru a scapa de inchisoare dar tot se alegeau cu aparatura de minat confiscata, ulterior guvernul autoritar si corupt creand moneda proprie Pedro ca fiind singura moneda legala de cumparat de catre cetateni.

BTC a continuat sa reziste si sa creasca si datorita marilor companii care l-au vazut ca pe o rezerva anti-inflationista, ele cumparand de sute de milioane sau de miliarde de dolari.


Cum sa faci vreo 3 miliarde de pe urma BTC sau Doge?

Daca esti miliardar si te numesti Elon Mosk, spui PUBLIC ca vrei sa iti vinzi masinile Tesla pe BTC si cumperi rapid BTC de 1,5 miliarde dolari.
Ca sa ai sa dai restul..probail :)) .
Te intinzi pe spate in fata monitorului si vezi cum sare pretul unui bitcoin de la 20000 $ la 60000$ datorita anuntului public facut de tine.
Si atunci vinzi tot si o bagi pe aia ecologica ca minarea BTC nu este ecologica si ca nu vrei sa poluezi. :D Pe urma faci treaba cu Doge.

Ca sa vezi ...!
1. - O statistica facuta de UE mai demult a ajuns la concluzia ca doar 2% din BTC-ul tranzactionat in UE este folosit in scopuri ilegale .
Doar 2% ! Si gura lumii rele vorbeste ca e in totalitate folosit la lucruri murdare... Ca sa vezi !

2. - Gura lumii rele pe social media , cel mai probabil "anti-cryptonistii" si bancile au lansat o vorba ca minarea bitcoinului polueaza. Cu alte cuvinte ca se consuma energie cat ar consuma o tara mai mica. Pana si Elon Mosk s-a folosit si a propovaduit aceasta aberatie.
Dar cata energie nu se consuma pe reclamele luminoase si televizoarele imense din alte tari pe strazi ,,,, ca e transformata noaptea in zi. Tokyo are 25 de milioane de locuitori, fix cat o tara, iar strazile sunt inundate de lumina noaptea ca gasesti si acul pe jos. Si asta e doar un oras din Japonia.
Ca sa nu mai vorbim de benzile LED pe care le pun tot omul pe sub pat, pe la WC, peste tot unde il duce mintea, dar benzile cu LED sunt cele mai ineficiente corpuri de iluminat pe baza de led.
Mai zicem si de RGB-urile din calculatoarele lumii ca unii vor sa isi vada computerul ca un brad de Craciun? ... Ca sa vezi !

La Multi Ani BTC !

Mai jos este o urare de La Multi Ani bitcoinului facuta de "The Dev" , cel care se declara seful echipei care a creat bitcoinul. :D

Surse :
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitalik_Buterin
https://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin
 
Ultima editare:
Sus